2017. október 25., szerda

Textilmanufaktúra – Gömörszőlős

Kaszás Veronika 2017-06-20 
Gömörszőlős egy aprócska falu a határon inneni Gömörben. Csekély lélekszáma ellenére szép természeti környezete, gazdag népi építészeti és kulturális öröksége révén ismert turisztikai célpont. Hagyományos lakóházai, gazdasági épületei mellett különösen vonzóak néprajzi gyűjteményei, képzőművészeti galériája, valamint ökoturisztikai programjai és kulturális rendezvényei. Gömörszőlős legnagyobb értéke mégis emberléptéke, csöndes nyugalma.
A magyar népművészet és a gömöri vidék gazdag motívumkincse, textil hagyományai alapján jött létre néhány éve egy kézműves műhely Gömörszőlősön. Az önkormányzat közfoglalkoztatási programja keretében működtetett Textil manufaktúra célja a természetes anyagok alkalmazása mellett a hagyományokon alapuló motívumkészlet újra gondolása, új formában való alkalmazása és a mindennapi használatba való visszahozatala. A kisműhelyből egyedi, kézi hímzéssel díszített konyhai kötények, edényfogók, asztalterítők, függönyök, táskák, díszpárnák, ágyneműhuzatok, és egyéb, kézzel hímzett-varrott használati és ajándék textilek kerülnek ki, akár egyedi megrendelésre is. A folyamatosan bővülő termékválasztékban hímzett ajándékzsákok, borzsákok mellett hímzett, régies hatású feliratos falvédők, is szerepelnek. A termékek egységes stílust képviselnek.
2016-ban a Belügyminisztérium a közfoglalkoztatási program egyediségét elismerve támogatásban részesítette Gömörszőlős Község Önkormányzatát. A támogatásból a helyi gyapjúfeldolgozó kártoló műhelyt vásárolták meg azzal a céllal, hogy a műhely termékeit bekapcsolják a textil manufaktúra termékskálájába. A műhelyben a nyers gyapjú tisztítását, kártolását és feldolgozását végzik. Az itt előállított kártolt gyapjút nemezeléshez használják, szükség szerint növényi festékekkel festik, egyedi, gyapjú töltetű ágyneműket készítenek belőle, továbbá a díszpárnák töltelékeként is szolgál a kártolt gyapjú.
A közfoglalkoztatásban részt vevő alkalmazottak értékteremtő munkájukban a helyi hagyományokat ápolják, viszik tovább, és a kezük által újra a hétköznapokba kerülnek a régi motívumok. Az elmúlt években világszerte divatba jöttek a folk stílusú hímzett ruhadarabok, kiegészítők.
Termékeik közül kiemelkednek a hagyományos gömöri csomóshímzéssel díszítettek. A csomós hímzés egy egyedi, régi, Gömörben fellelt hímzéstechnika, amely az úgynevezett „úri hímzés” motívumkincsén alapszik. Fehér színnel hímezve gyöngyhatású és bármilyen ruhadarabon, lakástextilen elegáns.
A közfoglalkoztatottak (átlagban 5 fő) végzik a műhelymunkát tervezéstől az értékesítésig. A kulturális közfoglalkoztatottaknak kiemelt szerepük van, hiszen szakmai segítséggel a háttérben ők kutatják fel és tervezik, sokszorosítják a motívumokat. Részt vesznek a hímzések készítésében, és a termékek értékesítésében, amelyet elektronikus felületen is segítenek. Ezek a hímzések, különösképpen a csomós hímzés kivitelezése igen időigényes, egy-egy darab elkészülése néha napokat vesz igénybe. Egyre szélesebb az a réteg, aki értékeli a helyi kézműves, tradicionális termékeket.
A megye, a térség kézműves vásárain a manufaktúra termékei jelen vannak. Második alkalommal vettek részt Miskolcon a megyei közfoglalkoztatási kiállításon.
A műhely épületét is közfoglalkoztatási program keretén belül újították meg. Szövőkeretek, ipari varrógépek és a bútorzat beszerzésre a helyi szociális szövetkezet LEADER (hozzávetőlegesen 2.000.000 Ft) pályázatának keretében került sor. A manufaktúra a látogatók számára is nyitott, bárki betekinthet a különféle munkafázisokba, megismerhetik a különböző hímzéstechnikákat. A hímes textilek a műhelyben, illetve a gömörszőlősi helyi termékeket bemutató árusító faházban (a szociális szövetkezettel rendelkező önkormányzatok közmunkaprogramot kiegészítő támogatásából került beszerzésre) is megvásárolhatók. 2017 nyarán a helyi textiles hagyományokra és a textilmanufaktúra tevékenységére alapozva már szervezik a kis falu szempontjából nagyobb turisztikai rendezvénynek számító második textilfesztivált, ahol a környék textilművesei is bemutatkoznak, valamint lesz hagyományos és egyedi stílusban készített ruhák és kiegészítők bemutatója is. Ennek szervezésében és lebonyolításában tevékenyen közreműködnek a falu fiataljai, az önkormányzat közfoglalkoztatottai és a helyi a szociális szövetkezet tagjai.
dr. Csuzda Gábor
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat