2015. január 7., szerda

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim?

Magro.hu 2014 december 20  
Sok csirkehúst eszünk, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán célra is, hogy a saját tojás és hússzükségletüket fedezzék. Bár a tyúktartás nem tűnik bonyolultnak, fontos ismerni a tyúkokat megtámadó betegségeket, és lehetőség szerint inkább megelőzni azokat.
Mielőtt a sorra vennénk, hogy mik lehetnek a beteg tyúk tünetei, nézzük meg, hogy hogyan is kell kinéznie egy egészséges példánynak:
világos, élénk szem
sima, fényes tollazat
világospiros taréj
világospiros toroklebenyek
hangtalan légzés
szemükből, orrlyukaikból, csőrükből nem folyik váladék
óránkénti kb. 6-szori ürítés (nem túl sűrű, nem túl híg)
viselkedése éber, csipeget, kapirgál, tollazatát ápolja
jó étvággyal rendszeresen táplálkozik
Íme, így néz ki egy egészséges tyúk.

Mikor van gond?
Ha beteg a tyúkunk az első jelek egyike lehet az étvágytalanság, vagy a túlzott falánkság, vagy szomjúság. Egyre sűrűbben kerül külön a falkától bágyadtan, szárnyát leeresztve.
Jobb a megelőzés!
Három fontos dolgot tehetünk tyúkjaink egészsége érdekében:
tisztaság
napi gondozás
kiegyensúlyozott táplálkozás



Érdemes előre leszögezni, hogy a betegségek kezelését az állatorvosra kell bízni. A tünetek gyors felismerésével viszont időt nyerünk, hogy előbb megkezdődhessen a kezelés.
4 főbb csoportba sorolhatók a tyúkbetegségek:
fertőző betegségek (vírusos és baktériumos)
élősködő okozta megbetegedések
gombák okozta megbetegedések
egyéb betegségek
Elsőként nézzük, hogy mik a tünetei a fertőző betegségeknek:
Atipikus baromfipestis esetén a tyúk étvágytalan, magas a láza, zöldes és híg az ürüléke. A megbetegedést azonnal jelezni kell az illetékes állategészségügyi hatóságnál! Az állatokat le kell vágni!
Így néz ki, ha hímlője van a tyúkunknak. Fotó: lah.de

Ha szemölcsszerű csomókat (borsó vagy cseresznye méretű) találunk a taréjon, toroklebenyen, az orrlyukaknál, a füllebenyeken, vagy akár máshol a testen, akkorbaromfihímlőről van szó. További tünet, hogy sárgás váladék rakódik a csőrre és a torokra. Csak az enyhén megbetegedett állatokat lehet gyógyítani. A fiatal jércéknek adható be a védőoltás.
A leukózis következtében a tyúkok lefogynak, taréjuk és toroklebenyük fakóvá, majd sárgássá válik. Nincs rá gyógymód.
Főleg rossz körülmények között tartott idős tyúkokra veszélyes a baromfigümőkór. Veszélyessége abban áll, hogy a szarvasmarhát, lovat, sertést is megfertőzheti. A beteg állatok lefogynak, taréjuk és toroklebenyük elhalványodik. Gyógyítása lehetetlen.
Az atipikus baromfipestishez hasonlóan a baromfikolera is bejelentés köteles! Szerencsére manapság már ritkán fordul elő. Bágyadtság, étvágytalanság, és vizenyős, részben véres ürülék jellemzi. Súlyos esetben légszomj és ízületi duzzadás is jelentkezhet. Gyors lefolyású, néhány óra vagy nap alatt pusztuláshoz vezet.

A tojáshéj elvékonyodik, vagy deformálódik a bronchitisz miatt. Fotó: lah.de

Csibéknél jelentkezhet léghiány, hörgés, tüsszögés, később váladék folyhat az orrból, lefogynak, tollazatuk borzas lesz (bronchitis). Jércéknél és fiatal tyúkoknál általában gond nélkül zajlik le a betegség, az elhullás kismértékű. Kezelés nincs, de vitaminokkal, antibiotikummal a kór kordában tartható.
A nevelés alatt elkövetett hibák (pl: nem megfelelő hőmérséklet) megbosszulhatják magukat példáulbaromfitífuszként. A csibék legyengülnek, szárnyaikat leengedik, keresik a meleget, étvágytalanok, ürülékük sárgás-fehértől zöldes színűig bármilyen lehet. Odafigyeléssel megelőzhető a baj, de kezelésére nincs sok esély.
Bélgyulladást okozhat a rossz összetételű vagy romlott takarmány. Ezt azonnal cserélni kell, az új takarmányhoz faszenet kell keverni, víz helyett kamillateát vagy mentateát kell adni, és meleg helyre kell vinni az állatokat.
A betegség következtében a máj megnagyobbodik. Fotó: lah.de

Az agyat és az idegeket támadja meg aMarek-féle tyúkbénulás. Tünetei: lógó szárny, bizonytalan, ingó járásmód, természetellenesen behajlított lábak, szürkészöld szem, csipkés szélű pupilla. Megelőző oltással lehet ellene védekezni.
Ha gennyes orrváladékozást, fej rázást, tüsszögést, légzési problémákat, hörgő és csipogó zörejeket, vagy az orrnyílás és szemek környékén duzzanatot észlelünk, akkor náthás a tyúkunk. 1-5 nap alatt lefolyik a betegség.
A kakasok párzása, a tyúkok szakszerűtlen vizsgálata vagy csipkedés miatt alakulhat ki a petevezeték-gyulladás. Kezelése nem lehetséges, ezért érdemes a megelőzésre (tiszta, élősködőktől mentes fészekalom) figyelmet fordítani.
Élősködők
Frissen vért szívott tyúkatka Fotó: mege.hu

Gyenge ellenállóképesség és vérszegénység jelzi a vérszívó atkák jelenlétét. Tolltetvek, bolhák és vérszívó tetvek is gyakori élősködői a tyúkoknak, nyugtalanítják azokat. A gyógymódot azonnal meg kell kezdeni, mert maradandó károkat okozhatnak. A legjobb azonban, ha a bajt tisztasággal megelőzzük.
A nedves alom és a gondozatlan kifutó kiváló a férgek szaporodásához. Galandférgek, orsó- és tüdőférgek, légcsőférgek, hegyes farkú bélgiliszták és vakbélférgek betegíthetik meg állatainkat. Az orsó- és tüdőférgek a fiatal tyúkok fejlődését gátolják, a gazdatest lefogy, tolla borzas lesz és hasmenés kínozza. A légcsőférgek étvágytalanságot, és légszomjat okoznak.
A fiatal egyedeket támadja meg leginkább a kokcidiózis, ami a vékony- és a vastagbél gyulladását eredményezi. A tünetek és a lefolyás különböző lehet, de biztosan betegnek látszanak az állatok, leeresztik a szárnyukat, és étvágytalanok, ürülékük véres. Gyógyításuk nem kifizetődő, és veszélyes az állandó ürülék-kiválasztás miatt.

Meszes tyúkláb Fotó: punkosdikiralylany.blogspot.hu

Úgynevezett meszes lábat okoz a lábrühatka. Idővel vastag réteget képez a tyúk lábán, ami a járást nehezíti. Gyorsan fertőz. Gombák
Az aszpergillózist nehezen lehet felismerni a felnőtt állatoknál. Tünetek: sápadt, fehéres arc, vizes környék a szem körül, hasmenés, bágyadtság, lesoványodás, ziháló légzés. Elhullás a fiataloknál jellemzőbb.
A taréjpenész a taréjt, toroklebenyeket, a füllebenyeket támadja meg. A taréjon kicsi, világos foltok keletkeznek, amik idővel egyre nagyobbá válnak. A beteg állatokat el kell különíteni.
Egyéb tyúkbetegségek
Ritkán fordul elő a „puha begy”, amit a már erjedésnek indult takarmány okoz. Étvágytalanság és légszomj jellemzi a betegséget. „Kemény begy” akkor keletkezi, ha a takarmány nehezen emészthető vagy idegen testet tartalmaz, ami elzárja a begy kijáratát. Ha óvatos kimasszírozással nem tudjuk mi magunk eltávolítani a begy káros tartalmát, mindkét esetben műtétre lesz szükség.
Kiscsibék és felnőtt állatok szenvedhetnek főként vitaminhiány okozta angolkórtól. Tünetei: lábgyengeség, ízületek megvastagodása, deformálódása, lábujjak görbesége. D3 vitaminkúra ajánlott.

Fontos a tisztán tartott kifutó is!

Nyirkos hidegben elfordulhat fagyás. Elsősorban a taréj, a toroklebenyek, a füllebenyek, a lábujjak és a lábak vannak veszélyben. Ezek a testrészek először vértelenek és hidegek lesznek, majd kékes-pirossá válnak, forrók lesznek, és megduzzadnak. Hirtelen ne vigyük az állatokat meleg helyre, mert felszakadhatnak a fagyott részek.
Köszvény általában az idősebb állatoknál, A-vitamin hiánya miatt alakulhat ki. A lábujjakon és a lábízületeken duzzanatok jönnek létre, amelyek sárgás-fehéres anyaggal vannak tele. Zsigeri köszvény esetén a belső szerveket finomszemű, fehér lepedék borítja.
A tyúkok felsértett lába begyulladhat, elgennyesedhet, azaz fekélyes lesz. A kezelést (a fekély felvágását) bízzuk állatorvosra.
Ételmérgezést okoz a konkoly, az anyarozs, a magas sótartalmú, a romlott takarmány, a fakátrány, a műtrágyák és a gabona csávázására használt szerek is. Ezeket sose hagyjuk a tyúkok számára elérhető helyen! Tünetek: öklendezés, hányás, hasmenés, görcs, támolygás, bizonytalan mozgás, álmosság, kábultság.
A fészek tisztántartása is fontos!

Ha a tojásrakás fokozatosan alábbhagy, és hirtelen leáll, petefészek-gyulladásra gyanakodhatunk. Sajnos gyógyíthatatlan, ezért az állatokat le szokták vágni.
Ha valamely tyúkunk vérezni kezd egy sérülés következtében, azonnal el kell távolítani a többitől. A sebet jól ki kell tisztítani. Míg meg nem gyógyul teljesen, a többiektől külön, de lehetőleg látótávolságon belül kell elhelyezni.
Megfázás vagy huzat következtében könnyen begyulladhat a tyúkok szeme. Ilyenkor könnyeznek, nyálkát választanak ki, a szemhéjuk vörös és duzzadt. Bórvízzel (2%-os) vagy meleg kamillateával lehet óvatosan megmosni a szemeket, akár több alkalommal. Ha nincs javulás, állatorvost kell hívni
Csonttörést csak akkor lehet gyógyítani, ha nem a húsban, hanem a csüdben történt a törés. Fapálcikák és ragasztószalag segítségével óvatosan sínbe lehet tenni a lábat. 2-3 hétig, míg meg nem gyógyul, elkülönítve helyezzük el a falkától, de a szemkontaktust igyekezzünk köztük biztosítani. Fő oka a mész- és D-vitamin-hiány.
Ezeket tartalmazza házi patikánk!
multivitamin-készítmény vitaminhiány okozta betegségek kezelésére
féreghajtó kúrákhoz
hasmenés kezelését szolgáló szer
fertőtlenítő szer sérülések, bőrbetegségek kezelésére
fertőző betegségek ellen víz és takarmány fertőtlenítéséra alkalmas szer
külső élősködők (atka, rühatka, bolha) elleni szer
tollcsipkedésre csipkedés elleni spray vagy folyadék
kenőcs sebre vagy fagyott testrészre
bórvíz (2%) és kamillatea szemgyulladások kezelésére
Forrás: Beata & Leopold Peitz – Tyúktartás