2014. február 6., csütörtök

"Zöld" Mezőtúr - Projektnyitó rendezvény

Fenntarthatóság fogalma
A fenntarthatóság nem ördöngösség, sok apró dolgon múlik. A későbbiekben mikor már jobban a mélyére tekintesz a témának, átnézheted a tudományos és a közéleti meghatározásokat is – pl. Országgyűlési határozat is született a témában – de erre majd a következő részek egyikében térünk vissza.
Az emberek természetes környezetükből hasznosítanak mindent, ami az életükhöz szükséges. A fenntarthatóság alapja, hogy megőrizzük környezetünk eltartó-képességét. Ha mértékletesen, odafigyelve használjuk, azzal biztosítjuk utódaink számára az élhető környezetet. De a mértéktelen használat súlyos következményekkel jár, környezetünk nem képes a túlzott „kihasználás” mértékét ellensúlyozni, nem tud regenerálódni.
A legfontosabb, hogy ki-ki helyben a saját településén, otthon, a lakóhelyén, az iskolában, vagy munkahelyén odafigyeljen a környezetére, megtegye azokat a kis lépéseket, amelyek összességében egy tiszta, szép, egészséges, élhető, természeti és felépített értékeinket megőrző, vagyis fenntartható környezetet eredményeznek.
A figyelmeztetés, vagy különösen a rendre utasítás nem mindig működik, inkább mutassunk jó példát, mutassuk meg, hogy környezetünk védelme a közösségnek, de magunknak is fontos, kifizetődő.
Mint fogyasztóknak (mindannyian valamilyen formában „fogyasztjuk” a javakat), és mint termelőknek egyaránt számos lehetőségünk van a káros hatások elkerülésére és a takarékosságra. Ezeket vizsgáljuk meg az elkövetkezendő részekben.

Zöldpalánta őrjárat

Családban élsz, a szüleid tartanak el, szeretnek, óvnak, hogy egészséges és boldog legyél. Te is szereted őket, vigyázol az egészségükre, segítesz az otthoni munkákban, hogy ők is pihenhessenek, megkíméled őket az idegeskedéstől, azzal, hogy betartod az otthoni szabályokat, nem teszel olyat, ami bántaná őket, vagy fájna nekik. Ha legyengülnek, megbetegszenek, szeretettel gondozod őket.
Képzeld el ugyanezt a szülőföldeddel, a Te városoddal.
Gondoskodik rólad, hogy legyen mit enned, helyi jó minőségű élelmiszereket termel, hogy egészségesen táplálkozz, tiszta vizet biztosít, hogy szomjadat olthasd, tisztálkodhass, főzhess. Szép, rendezett környezetben élhetsz, tanulhatsz, szórakozhatsz. Villanyt gyújthatsz, ha sötétedik, tévét nézel, vagy a számítógépen játszol.
De meghálálod-e ugyanúgy a gondoskodást, mint a családodban?
Odafigyelsz-e arra, hogy a környezeted ne szennyezd? Hogy a folyó vize tiszta maradjon, a termőföld ne váljon terméketlenné?Takarékoskodsz-e az árammal, a vízzel? Apró dolgok ezek, kicsi szokásbeli változások, mégis sokat tehetsz velük Mezőtúrért, önmagad és majdani gyerekeid, unokáid jövőéért. Persze lehetsz közönyös, mondhatod, hogy ez téged még nem érdekel, mi lesz évek, évtizedek múlva. Eldobálhatod a szemetet, a műanyag palackokat, halomszámra gyűjtheted a nejlon zacskókat, káros vegyszereket önthetsz a lefolyóba, a kukába hajíthatod a lemerült elemeket, folyathatod literszámra a csapvizet és égetheted a villanyt reggeltől estig.
Csakhogy ennek következménye lesz, amivel később fogsz szembesülni, ha már olyan kevés tiszta víz lesz, hogy kincset ér az ivóvíz, ha a fertőzött talajból a víz nélkül maradt, kisszikkadt növények, zöldségek, gyümölcsök nem kerülnek majd a tányérodra, ha a levegőben egészségtelen gázok terjengnek és térdig jársz a szemétben.
Mivel így élni senki sem akar, magadra maradsz a közönyöddel.Sem önmagadért, sem másért nem tettél semmit, így magad sem várhatsz másoktól semmi jót. Ezt ugye nem szeretnéd?
Tedd félre a közönyt és állj be egy jó csapatba, indul a Zöldpalánta őrjárat!
2014. 01.30.
http://zoldmezotur.hu/mezotur-es-videke-2013-12-13/




DSCF8178