2014. január 21., kedd

Beszámoló a Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve 2014 európai megnyitójáról

Imi 12/08/2013 - 
2013. november 28. Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve 2014 civil szervezeti találkozó, Brüsszel
A Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve 2014 munkacsoport megbeszélést a World Rural Forum, azaz a Nemzetközi Vidék Fórum hívta életre, hogy a hivatalos európai programmegnyitó előtt a civil szereplők megismerkedhessenek egymással. Erre a hivatalos civil megnyitóra kapott szívélyes meghívást a Kislépték, mint magyarországi partnerszervezet.
A találkozó a Mezőgazdasági Főigazgatóság egyik kis termében volt, ahol minden kontinens képviseltette magát :
AFRICA
- Gertrude Kenyangi, Uganda, SWAGEN
- PAFO, África, Dijo Bagna
- Gaoussou Gueye, Senegal, CAOPA
- INADES FORMATION
AMERICA
- Margarita Salinas, Brasil, COPROFAM
- Gerardina Pérez, Costa Rica, ANAMAR
- Mario Germán Bonilla, Colombia, AGROSOLIDARIA
ASIA
- Esther Penunia, Filipinas, AFA
- Neeta Patel India, SEWA-Self Employed Women Association
- Rudra Batharai, Nepal, Nepal Agriculture Cooperative Central Federation Limited (NACCFL)
- Marlene Ramirez, Filipinas, AsiaDHRRA
EUROPE
- Lorenzo Ramos, UPA, España
- Laure Hamdi, AFDI, Francia
Nemzetközi szervezetek:
- Constantino Casasbuenas -OXFAM Internacional
- Cristina Grandi- IFOAM-Roma
- Laura Ciacci, SLOW FOOD, Internacional.
Megfigyelők:
- Annalisa Mauro and Luca Miggliano- International Land Coalition-International
A Civil Szervezetek Family Farming szervezői:-José María Zeberio, -José Antonio Osaba, -Laura Lorenzo,.
Azt észlelnünk kellett, hogy a világ más tájairól jött embereknek, különösen Ázsia és Afrika egészen más problémái vannak! A beszámolókat követően azzal a kérdéssel foglalkoztak, hogy miként határozzák meg a Family Farming Civil Szerveződésének a státuszát. Ugyanis a szerveződés tényleg alulról, a civil szférából érkezett, amelynek az eredményeképpen a 2014. év a családi gazdaságok éve lesz, amikor is sokkal hangsúlyosabban foglalkoznak a családi gazdaságokkal, több programon vitatják meg, és talán majd eredményt is érnek el. Fontos megjegyezni, hogy a szerveződés úgy tudott teret nyerni, hogy a FAO is bevonásra került, amely miatt az a félelem merült fel, hogy a FAO,mint nagy világszervezet túlzott ellenőrzést és behatást gyakorol majd a civil szerveződésre.
Az első nap eredményeképpen a civil szervezetek egy kiáltványt fogalmaztak meg, amelyben a helyes és követni kívánt pozíciót határozzák meg.
RÓLUNK:
Bennünket nagy szeretettel és nyitottsággal fogadtak, és a szerveződés szerves részét képezzük.
Elsősorban az olasz csapattal vettük fel a kapcsolatot a szünetben, ugyanis a „filiera corta” (azaz rövid ellátási lánc), egy kiemelt nemzetközi jó gyakorlat, mely részletesebb megismerésére lenne szükségünk, így a két olasz hölgy (a Slow Food delegáltja és az IFOAM képviselője) ígéretet tettek arra, hogy az anyagot megnézik és vagy ők segítenek a megértésben, vagy pedig valaki majd ajánlanak – külön-külön.
Osaba úrral, a World Rural Forum elnökével, és a nemzetközi év egyik főkoodinátorával másnap a szünetben hosszasabban is sikerült beszélni a különböző magyarországi előadásainkról, melynek keretében meghívást kaptunk egy januárban esedékes vízgazdálkodási konferenciára Afrikába.
2013. November 29. Péntek A Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve 2013 EU megnyitója
A nagyszabású rendezvényre a Mezőgazdasági Bizottság előadójában került sor, melyen legalább 200 résztvevő vet rest: leginkább Belgiumból és Európa többi 27 tagállamából, illetve más kontinensekről.
I. rész:
Loretta Dormal Marino mezőgazdasági főtanácsos helyettes vezette a konferenciát.
Bevezetőt Dacian Ciolos a mezőgazdasági Biztos mondta, melyben az alámi fob témákra tért ki:
- a családi gazdaságok tartják el a világot;
- a válságnak is jobban ellenálltak;
- fontos feladat a vidék identitásának megőrzése;
- nagy kapacitás rejlik a vidék gazdaságaiban;
- a közös agrárpolitika is célul tűzte az erőforrások fenntarthatóságát;
- integrált megközelítés kell;
Majd Dacian Ciolos biztost követte José Graziano da Silva a FAO igazgatója, aki az alábbi üzeneteket osztotta me gaz érdeklődőkkel :
- a családi gazdaságok a mezőgazdaság fő formája;
- korábban a családi gazdaságokat csak a szegénység problémájaként látták, miközben ők az élelmiszerbiztonság megoldásai;
- a családi gazdaság a helyi gazdaságot stimulálja;
- Tennivalók: pénzügyi megoldásokat adni;
a földhöz és munkához való hozzájutás joga;
a környezetvédelme;
az együttműködési formák erősítése;
a tudás átadása;
az igények jobb megértése;
fennntarthatóság;
a hatóság is tanulja meg a családi gazdaságokat kezelni;
munkaeszközök megosztása;
alternatív gazdálkodási formák;
oktatás és képzés.
A FAO előadását követően a thai uralkodó család hercegnője, Maha Chakri Sirindhorn, aki többször hivatkozott királyi édesapjára, aki számtalan reformot vezetett be Tahiföldön a családi gafaságok érdekében.
Az egyik legérdekfeszítőbb előadást a Slow Food mozgalom vezetője tartotta, Carlo Petrini, akinek számos új elem is megjelent az előadásában:
- a családi gazdaság nem probléma, hanem maga a megoldás, ellenálltak és győztek (pedig az elmúlt 50 évben mindent megtettek ellenükben);
- azt mondták,hogy nem felelnek meg a modernitás szellemének, nem ők fogják a világot előmozdítani. Köszönjük meg, hogy ellenálltak! Ne oktassuk ki őket, hanem tanuljunk tőlük a jó gyakorlatot;
- ma a világban 2 válság van – környezeti: visszafordíthatatlan helyzet alakulhat ki hamarosan; - emberi eredetű válság: túl sok energiát használunk fel, a régi rendszerek nem működhetnek tovább, új paradigma a családi gazdaság – nem szennyezi annyira a környezete harmóniában él a természettel, nem tör nemzetközi piacokra;
- a város hallgassa meg a vidéket, a helyi termelés fontossága, társadalmi kohéziót valósít meg a családi gazdaság, jelentőségük még a metropoliszokban is növekedni fog;
- a családi gazdaság termelése az önfenntartásra épül és ezt a piaci gazdaságban élőknek tiszteletben kell tartani;
- a fenntarthatósághoz holisztikus környezet kell.
Az utolsó felszólaló az Unilevertől jött Miguel Veigna-Pestana, aki azt próbálta elmesélni, hogy ők is mennyit tesznek a családi gazdaságokért.
- ők is a fenntarhatóságra törekszenek;
- és a nyomonkövethetőségre;
- igazolási rendszert dolgoztak ki;
A délután folyamán a konferencia 3 szekcióban dolgozott tovább:
(1) A családi gazdaságok legjobb gyakorlata
előadók:
• Lorenzo Ramos Silva, COPA alelnöke, Spain
• Cinzia Pagni, Olasz farmerek Olasz Konföderációja, alelnök
• Henri Rouillé d’Orfeuil, A Mezógazdasági Francia Akadémia tagja
• Matteo Bartolini, az Európai Fiatal Gazdák Bizottságának elnöke
(2) Új technológiákhoz és tanulmányokhoz való hozzáférés
előadók:
• Maira Dzelzkalēja, Lett Farmerek Parlamentje, alelnök;
• Ika Darnhofer, osztrák Mezőgazdasági és Erdőgazdasági Intézet, docens;
• Tom Kelly, Tudásátadás igazgatója, Teagasc – ír Mezőgazdasági és Élelmiszer Fejlesztési Felügyelőség,
(3) A családi gazdaságik szervezési modelljének erősítése
előadók:
• Helena Jonsson, Svéd Farmerek Szövetsége, elnök
• Krijn J. Poppe, vezető kutató, Hollandia, , LEI Agricultural Economics Research (mezőgazdasági kutató intézet) Wageningen University, The Netherlands;
• Miklós Attila Szöcs-Boruss, Administrator, Eco Ruralis Romania, European Coordination Via
Campesina, Romániából
• Christian Pèes, COGECA, Európai Farmerek Szövetkezete, elnök
Ezutóbbi szekcióban az alábbi előadások hanoztak el:
Helena Johnsson a nők helyzetéről beszélt, igazán nagy vonalakban
Poppe professzor elmondta, hogy készült egy nagy átfogó tanulmány a szövetkezetekről Európában és hogy melyek voltak a főbb megállapítások és hogy hol lehet elérni azokat.
Szőcs-Boruss kb. ugyanazt mondta el, amit mi is elmondanánk: szövetkezetekben nem hisznek a volt szocialista országok, és az új formákkal próbálkoznak: helyi piac, doboz rendszer. Nagyon büszke volt, hogy a volt szocialista országok közül ők az egyedüliek, akik a Via Campesinával együttműködnek.
Pees úr, egy igazi nagyvállalkozó, a saját ügyeiről beszélt, azaz, hogy a legjobb működési forma a szövetkezet, s hogy az valójában családi gazdaságok összessége. Mivel a parasztság szétaprózott, nem mindig tud hatékonyan működni, de pl. ha 10 ha alatt egyesülnek, hatékonyak tudnak lenni. Igen, az ő általa vezetet szervezet a nemzetközi piacokra tör….. Szövetkezetet sok célra lehet használni, pl. silókat létrehozni.
A hozzászólások egy része kinyilatkoztatás volt, pl, azok, amelyek a nők helyzetével foglalkoznak, de részletekbe nem mentek. Egyedül a Pees úrhoz intézett kérdéssel kapcsolatban Pees úr reakciója volt érdemes, egy belga gazdaszövetség vezetője, akik bio gazdálkodáshoz közeli tevékenységet folytatnak tett fel ebben a tárgyban kérdést. Azt mondta, hogy náluk a Vallon régióban a szövetkezet nem erősíti a működésüket, és vajon hogyan lehetne demokratikusabbá tenni. Azt mondta, hogy náluk a demokráciával nincs gond, jó döntéseket kell hozni, az irányítás mindennek az alapja, és hogy a jövőkép megfelelő legyen. Majd még agresszívabbra fordult, hogy igen Pees úr szervezetei is évről évre csökkenő mértékű műtrágyát használnak, miközben valójában a kérdés pontosan azért nem ez volt.
Végezetül még arról beszéltek hogy Hollandiában a szabad piac az agrárgazdaságban nem igen működik, piacot befolyásoló szabályozókra szükség van. Igen az áringadozás ellen fel kell lépni, a gazdáknak átláthatónak kell lennie.
Beszámolót írta : dr. Major Ágnes, Kislépték jogi szakértő