2012. augusztus 28., kedd

Szilvalekvár házilag

Több olvasónk is jelezte, hogy szeretnének télire házilag eltenni különféle gyümölcsöket. A www.mindmegette.hu jóvoltából ime egyik módszert már most a fiatal gazdaasszonyok számára közzétesszük. Köszönet érte a cikkírójának és leközlőjének. Erdélyi Hangya szerk.
http://www.mindmegette.hu/szilvalekvar-hazilag-48066
A különféle piros gyümölcsök és a barack után újabb télire való jelent meg a piacon: a szilva. A szilvát eltehetjük befőttként vagy savanyítva, leggyakrabban mégis lekvár lesz belőle. Méghozzá legendásan finom, és a főzése körül is vannak mendemondák.
A szilvalekvár készítésének többféle módja is van. Csinálhatjuk a többi lekvárhoz hasonlatos módon, azaz cukorral felfőzve, vagy kombinálhatjuk a sütést és a főzést, illetve visszatérhetünk a hagyományos és sokkal egészségesebb megoldáshoz is, azaz készíthetjük sütőben sütve.
Fűszeresen és natúran is finom, kenyérre, sütibe, de akár húsokhoz is
Főzött szilvalekvár cukorral
A főzős technikánál a kimagozott szilvával többféle módon is bánhatunk. A lekvárfőzésnél bevett módszer a magozott gyümölcsöt cukorral hintve néhány órát állni hagyni, majd utána elkészíteni, de ha gyorsabban szeretnénk elkészíteni a lekvárt, akkor a friss, magozott gyümölcsöt azonnal felforraljuk, majd cukorral, illetve befőzőcukorral meghintve újra forraljuk, és húsz perc főzést követően üvegekbe töltjük. A háztartásokban gyakorta fellelhető kenyérsütőgéppel is készíthető lekvár. Ha ilyennel próbálkozunk, egy dolgot tartsunk szem előtt: nagyon tiszta, morzsa- és lisztmentes géppel dolgozzunk vagy az egész munkánk kárba veszhet.
Lábasban főzve, cukorral készül itt a szilvalekvár
A friss lekvárt rejtő üvegeket celofánnal és fémtetővel fedjük, s vagy nagyanyáink módszereit követve száraz dunsztban tartjuk legalább 24 órán keresztül, vagy - engedve a modern kor időspóroló technikáinak - fejjel lefelé fordítjuk 5-6 percre, sőt amennyiben tisztességgel lezártuk az üvegeket, a lekvárokat hagyhatjuk ebben a pozícióban kihűlni.
Szilvalekvár a sütőből

A sűrű kocsikenőcs, amit hagyhatunk natúran, de mehet bele pici fahéj és szegfűszeg is
A sütve-főzve készített lekvár esetében a szilva puhulása a sütőben történik. A leveses gyümölcsöt tepsibe tesszük, majd 200 fokon legalább egy órát sütjük. Az így kapott félkész lekvárt lábasba öntjük, ha szeretnénk, fűszerezzük, majd cukorral összefőzzük. Ebből a fajta lekvárból nagyon finom chutney-k készíthetők. A sütésnek köszönhetően a gyümölcshús nem roncsolódik össze teljesen, és ha a fűszereket már a sütéskor a szilvához adjuk, az ízhatás is sokkal intenzívebb lesz.
A sütőben sült lekvárhoz a legtöbb esetben semmilyen adalék nem szükségeltetik, csak szilvára, tepsire, türelemre és a villany-, vagy gázszámla előzetes kalkulációjára van szükség. A csak sütéssel készített lekvár esetében a sütőt 160 fokra melegítjük fel, és vagy tepsiben, vagy jobb esetben egy igen mély lábasban sütjük a szilvát, ritkán átkeverve. A tepsivel szemben a lábas előnye a magas fal, ami megvédi a sütőteret a teljes elkoszolódástól.
A legendás szilvalekvár
Nagyanyáink hatalmas üstökben főzék a szilvalekvártszabad tűzön, nem adtak hozzá cukrot, sőt semmi mást sem, csak keverték, keverték és keverték, sok-sok órán keresztül, mígnem sűrű, fekete ragaccsá, kocsikenőcsnek is nevezett masszává főtt össze a gyümölcs. Ez tartósítószer nélkül is eláll, ízében érezhető a szabad tűz füstje, egyszerűen mennyei, de ezért az ízért 6-8 órát a tűz mellett kell ám állni. Ha sok lelkes lekvárbolond összejön, érdemes kipróbálni, akár jó móka is lehet a szabadtűzi szilvalekvár főzése.
A fanyar, telt ízű szilvalekvár sok sütihez illik, de a flódniból kihagyhatatlan!
Szilvalekvár fűszeresen
A szilvalekvár legkedvesebb fűszere a fahéj. Ezenkívül jól illik hozzá a rum, a vanília és akardamom is. Ha szeretjük az extrém kombinációkat, akkor kerülhet a lekvárba pirított mandula, dió vagy egy kis mák is. A fűszerezéssel, házasítással óvatosan bánjuk, mindig gondoljuk végig, hogy ezeknek a fűszeres lekvároknak meglesz-e a helyük a konyhai repertoárunkban, s ha igen, mekkora mennyiség fog belőlük elfogyni. Az ízek kikísérletezéséhez érdemes kisebb mennyiségű szilvával tesztfőzéseket csinálni. 
Egy lekvárból többféle ízt is kicsalhatunk, ha az alap lekvárunkat a főzés végével szétosztjuk, és külön-külön hangoljuk.

Darabos, friss, alig főzött szilvalekvár - kenyérre is tökéletes

A lekvárba kerülhet egy kevés citrom is, hiszen ízében ez is harmonizál a szilvával, de nem csak emiatt szokás lekvárokba tenni, hanem azért, mert a citromsavnak köszönhetően a lekvár megőrzi eredeti színét.
Szilvalekvár – mire használjuk?
A kész szilvalekvárral már nincs is már dolgunk, mint felhasználni. A szilvalekvár - állagától függően - felhasználása igen széleskörű. Ízesíthetünk vele különféle őszre hangolt gyümölcsleveseket, kínálhatjuk vadhúsok, marha- sertés- illetve szárnyashús mellé, ha jó kemény lekvárral van dolgunk, akkor felhasználhatjuk szilvásgombóc vagy bukta töltésére is. 
A sűrű szilvalekvár elengedhetetlen részét képezi a derelyének és a flódninak is.

A rácsos linzetrorta egyik klasszikus tölteléke a fűszeres szilvalekvár

A sűrűbb lekvárokat bármilyen kelt tésztába belecsomagolhatjuk, készíthetünk töltött kuglófot, vagy kipróbálhatjuk a tepertős pogácsa alapokon nyugvó szilvás papucsot is, de az omlós tésztákhoz, a linzerekhez, hókiflikhez is nélkülözhetetlen egy jóféle, tartalmas szilvalekvár.
A lágyabb lekvárok jól illenek a reggeli kenyérre, egy-egy piskótához, gyümölcsrizs, tejbedara ízesítéséhez, tejes pite vagy fánk megbolondításához, de nagyon jó töltelékei lehetnek bármilyen piskótából készített roládnak, tortának, illetve joghurtos, túrós tortákba is nyugodtan beletehetjük.
Amennyiben a cukor nélkül készített, összesütött lekvárt választjuk, szinte lelkiismeret-furdalás nélkül használhatjuk bármibe. Egyre azonban vigyázzunk: a szilva bizonyos élettani hatásokkal bír, így egy adott mennyiség egyszeri elfogyasztását nem célszerű túllépni.
Szilvás női szeszély
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2 dkg sikér
7 tojás
10 dkg vaj
4 dkg porcukor
10 dkg porcukor
2 dl langyos tej
2 csipet só
1 kávéskanál fahéj
10 dkg mandulaforgács
35 dkg szilvalekvár
Elkészítés: A lisztet átszitálom, sikérrel gazdagítom, s csipetnyi sót és őrölt fahéjat adok hozzá. A 4 dkg porcukorral összemorzsolt élesztőt és a megolvasztott vajat a tejhez adom, végezetül hozzákeverem a tojások sárgáját is. A liszthez öntöm, majd a élesztős, tojásos, vajas tejet és a tésztát alaposan kidolgozom. A kész tésztát konyharuhával fedett tálban pihenni hagyom, majd tepsi méretűre nyújtom, és 180 fokra előmelegített sütőben kicsit elősütöm, amíg el nem kezd színesedni. Ekkor kiszedem, szilvalekvárral megkenem, és a 10 dkg porcukorral felvert habbal koronázom. A habot megszórom mandulaforgáccsal, és 200 fokon addig sütöm, amíg a mandulaforgácsok szépen megszínesednek, és a habnak is kellemesen karamellszíne nem lesz.
Szilvalekváros csiga
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
12 dkg töpörtyűkrém
2 tisztes csipet só
10-15 dkg szatmári szilvalekvár
1,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
csipet cukor
Elkészítés: A cukros tejben felfuttatott élesztőt a liszthez adom. Hozzákeverem még a tepertőkrémet is, majd az egészet alaposan kidolgozom. A kész tésztát letakarva pihentetem, majd mikor kész, átgyúrom, és viszonylag vékonyra kinyújtom. Jó alaposan megkenem lekvárral. A tésztát feltekerem, kétujjnyi karikákra vágom, és sütőpapíros tepsire fektetem. 
Legalább negyed órát hagyom kelni, majd a 185 fokra előmelegített sütőbe teszem, és zsemlebarnára sütöm.
A sűrű, krémes szilvalekvár bármilyen süteményhez jól illik